Chili, sajt és sör, mi kell még?
A chiliszezon célegyenesbe érkezett és a február óta tartó kemény munkának lassan learatható a gyümölcse.
Kóstolgatni már most is lehet, szokás szerint a jalapeno paprikák érték el elsőként a fogyasztható méretet a GerillaChili farmon.
Ha már ilyen jó minőségű alapanyag terem a kertben, le is szedtem gyorsan néhány darabot, hogy elkészítsem belőle az egyik legnépszerűbb chilis kaját.
A texasi eredetű, mexikói inspirációjú fogás valószínűleg a legismertebb, ami ebből a paprikafajtából készül.
Kissé munkaigényes, de a család csípőset nem kedvelő tagjainak habzsolása után úgy gondolom, mindenképpen megéri elkészíteni.
Én a legegyszerűbb variációt készítem az alábbiak szerint:
Hozzávalók:
- 8-10 db zöld jalapeno paprika
- kis pohár krémsajt
- marék reszelt cheddar sajt
- kis pohár tejföl
- lilahagyma
- 1 tojás
- liszt
- morzsa
- só, bors
- olaj a sütéshez
A töltelék a legegyszerűbb, összekevertem a krémsajtot a reszelt sajttal, sóztam borsoztam.
A paprikákat megmostam és késsel hosszában végigvágtam az egyik oldalát (csumától a hegyéig), ezután ketesztben is csináltam egy rövidebb vágást, hogy szét tudjam nyitni a őket.
Kiskanállal kikapartam a magokat és a magházat, majd megtöltöttem a belsejüket a sajtos masszával.
Ezután bepaníroztam a megtöltött paprikákat és 2 ujjnyi napraforgóolajban pirosra sütöttem.
Hűsítőként mártást kevertem mellé tejfölből, apróra vágott lilahagymából pici sóval és borssal.
Fél óra alatt el is készült, 5 perc alatt elfogyott, szerencsére magamnak is meg tudtam menteni néhányat 🙂
Az első szedés eredménye frissen elkészítve fenséges volt, hamarosan szüret, és jöhetnek a szószok.
Jó étvágyat!